Kunskap ger bättre koll!

Skogens produkter ska snart vara helt fossilfria – och då krävs grön entreprenad. Du hittar vår guide i senaste numret av Skogsentreprenören.

Vad är ett grönt avtal? 
Innehållet i ett avtal är upp till entreprenör och kund att tillsammans komma överens om. En förutsättning är dock att ersätta dagens fossila bränsle med något som är snällare för miljön, till exempel HVO 100 som är en lågt hängande frukt. Eldrivna maskiner lär dröja och samma med eventuella vätgaslösningar. 
Att sänka utsläppen från persontransporterna bör också finnas med i ett avtal. Redan idag finns ett antal entreprenörer som satsat på hybridbilar, andra har bilar som går hundraprocentigt på el. Man ska dock ha med sig att det än så länge finns få eldrivna pickuper på marknaden. Hur man än vänder och vrider kommer elbilar att vara en stor del av lösningen för att Sverige ska nå netto noll till 2045, och det finns ett visst symbolvärde att som företag nyttja elfordon till vissa delar i verksamheten. Allt handlar inte heller om miljö. Många har fram till nu köpt elbilar för att sänka sina bränslekostnader och för att få lägre fordonsskatt. 
Ett grönt avtal skulle också kunna innehålla krav på utbildning i sparsam körning. Man brukar säga att med potential ligger runt tio procent i minskad bränsleförbrukning. Sedan bör man kanske fundera ett extra varv på om det bör finnas med som ett krav i ett avtal. I transportnäringen blev Ecodriving tidigt en komponent till ökade marginaler för åkerierna.
Som med alla avtal är det förstås viktigt att noggrant räkna och ta höjd för kostnaderna. Att tanka HVO100 innebär till exempel i skrivande stund drygt två kronor i påslag per liter. Räknar man samtidigt bort dieselsubventionen ger det en total skillnad på sex kronor litern. 
Det betyder en kostnadsökning på cirka 100 kronor i timmen för en medelstor skogsmaskin.