Du ansvarar för att kalla till samråd vid brandrisk!

26 mar 2025

Alltid då FWI-indexet är fyra eller högre krävs  samråd med kunden. Sedan i fjol uppdaterar SMHI dygnsprognosen flera gånger om dagen. Detta kan innebära flera samråd per dygn.


Entreprenören ytterst ansvarig att kalla till samråd

I skogen har entreprenörer och kundbolag via samverkansprojektet AG Brand arbe-tat fram rutiner för att undvika skogsbränder. En nyckel till säker skogsentreprenad är så kallade samråd mellan entreprenör och kund då FWI-indexet ökar till fyra eller högre.  
På många håll finns inarbetade rutiner för ett väl fungerande samarbete mellan entreprenör och kund, men likväl ser vi tydligt att det brister på sina håll – inte minst bland mindre köpare av entreprenadtjänster.  
Ytterst är det entreprenörerna som bär ansvaret för att kalla till dessa samråd med kunden. Vid dessa samråd diskuteras eventuella insatser som brandvakt eller flytt till annan trakt. Kunden å sin sida har ansvar för att vara tillgängliga och att vara med på samråden.  
Det finns idag flera lösningar för att hålla koll på brandrisken, men som entreprenör eller kund, ska du alltid använda MSB:s tjänst Brandrisk skog och mark. Tjänsten nås via https://www.smhi.se/brandrisk. 

En nyhet inför säsongen 2024 är att brandriskprognoserna i Brandrisk skog och mark uppdateras betydligt tätare. Det gör att prognoserna under dygnet blir fler. Nya prognoser kommer kl 06, 12, 18 och 24. Ett högt brandrisktal kan gälla direkt, eller längre fram under prognosen. 

Med fler samråd ökar kraven både på dig som entreprenör – och på kunderna som alltid måste vara tillgängliga. Semestertider eller inte. För dig som entreprenör rekommenderas stilleståndsersättning om maskinerna tvingas stå still i väntan på samråd.

Checklista

– Som entreprenör eller kund, ska du alltid använda MSB:s tjänst Brandrisk skog och mark. Tjänsten nås via https://www.smhi.se/brandrisk.

– Som entreprenör är du ytterst ansvarig för att kalla till samråd när brandrisken är en fyra eller högre. Följ aktuella brandriskprognoser och gör löpande bedömning av lokala förhållanden där du arbetar.

– Ta initiativ till samråd även vid låga brandriskindex om du upplever att det lokalt är torrt i markerna.

– Innan uppdraget påbörjas – samråd med kunden hur ni tillsammans bäst minimerar brandrisken.Dra tillsammans upp riktlinjerna för hur ni jobbar säkert. Exempel på förebyggande åtgärder inför samråden hittar du i de branschgemensamma riktlinjerna. Dessa nås bland annat via www.skogsentreprenorerna.se, under fliken verktyg.

– Dokumentera. För att kunna visa att du agerat ansvarsfullt är det mycket viktigt att noga dokumentera samråd och andra överenskommelser. Är olyckan framme och skada uppstår, startas en juridisk process. Som entreprenör kan du då bli ansvarig om du inte följt överenskommelser och rutiner. Dokumentera därför noga era överenskommelser så att du kan påvisa att ni inte agerat vårdslöst.

– Är inte kunden tillgänglig för samråd då du önskar? Ta betalt för stilleståndet.

– Se till att maskinerna är trafikförsäkrade – försäkringen gäller även i skogen. Se över ditt försäkringsskydd, samtliga maskiner som jobbar i skogen ska vara trafikförsäkrade.

– Glöm inte att det är du som entreprenör som ytterst gör bedömningen om det är säkert att köra eller inte.

– Numera är det möjligt att köra nätter utan att begära tillstånd från facket. Mer information på Gröna arbetsgivares sida.