Säkra ditt företag inför krig och kris
Nio steg i oroliga tider
- Översätt situationen i Ukraina till din verksamhet. En eventuell fiende kommer slå hårt mot infrastruktur – som vägar, kraftledningar, värmeverk, bränsledepåer och liknande. Detta är delar som på ett eller annat sätt påverkar den direkta verksamheten i många skogsentreprenadföretag oavsett om man håller på med skogsvård eller har maskiner.
- Ett bra enkelt och handfast första steg är att skapa en krispärm – för att på papper dokumentera och samla allt viktigt. Här kan det till exempel vara viktigt att få med dokumenterade verksamhetsrutiner, befälsordning i händelse av att något skulle hända dig som vd, kontaktlistor på alla externa kontakter, uppdaterade anhörighetslistor med mera.
- Införskaffa en extern hårddisk för att spara ner större dokument som din mångåriga traktvisa uppföljning, eller din bokföring. Kanske lagras det idag på någon molntjänst som är lätt att slå ut?
- Se över dina digitala brandväggar. Våra företag är viktiga i den civila beredskapen och för energiförsörjningen. Det gör oss till prioriterade mål för hackerattacker.
- I Sverige har vi totalförsvarsplikt. Den omfattar alla mellan 16 och 70 år och kan innebära allt från att bära vapen i strid till att hjälpa till vid stora olyckor som skogsbränder och annat.
I praktiken innebär det att du och din personal kan få rycka in. Med personalen är det dock bra att tidigt få grepp om vilka som är krigsplacerade i försvaret – så du vet vilka du kan räkna med i din verksamhet i ett tidigt skede. - Maskinerna då? Kanske kan man säga att vi övat lite redan under Coronapandemin, då reservdelsförsörjningen brast på många håll. Förstås går det inte att säkra sig mot allt, men kanske finns det möjlighet att lagerhålla mer själv?
- På samhällsnivå kommer det sannolikt snabbt bli bränslebrist, säkert också någon typ av ransonering. Med det sagt: fundera igenom ökade lagringsmöjligheter och rutiner för att klara längre perioder utan störningar.
- Ett av de viktigaste råden är att ta lyfta beredskapsfrågan med kunderna – och det är bra om du som entreprenör tar initiativet. Några frågor att ha med sig är hur ni ska agera i lägen där ni har svårt kommunicera den vanliga vägen. Vilken viktig infrastruktur finns i området? Rutiner för samråd? Befälsordning i händelse av att någon faller ifrån, och så vidare.
- Påbörja arbetet med en gemensam plan tillsammans med era kunder. I det arbetet är det också bra att knyta till sig lokala räddningstjänsten och kommunens krisskyddssamordnare.