Julbord – så bör du tänka!
18 december 2024Julen närmar sig och som arbetsgivare är det inte ovanligt med såväl julbord som julklapp. Men vad gäller skattetekniskt? Här kommer några viktiga saker för att slippa dyra överraskningar!
Julbord. Måltider som arbetsgivaren bjuder på ska i vanliga fall beskattas. Julbordet räknas dock som intern representation – vilket för de anställda betyder skattefri förmån. Samma sak gäller för övrigt julsnapsen. Bjuds det på alkoholhaltiga drycker vid intern representation blir även det en skattefri förmån.
Både anställda och uppdragstagare, som till exempel styrelseledamöter, får ta del av intern representation som julbord eller julfest. Faktiskt även anställdas make, maka eller sambo och hemmavarande barn får delta på julbord eller julfest utan att förmånsbeskattas.
Den som driver enskild näringsverksamhet är inte anställd och omfattas därför inte av reglerna om intern representation.
Det finns dock inga särskilda regler för fåmansaktiebolag, utan det är samma regler som för andra aktiebolag. Konkret innebär det att den som driver aktiebolag med bara sig själv som anställd också kan ha julbord utan att förmånsbeskattas.
Som företagare kan du bara göra avdrag för personalfest högst två gånger per år, och du som arbetsgivare får göra avdrag för kringkostnader vid ett julbord enligt samma regler som gäller för andra personalfester. Ska man göra avdrag för kostnader kring mat och dryck medges dock bara enklare förtäring.
Julklappar. Det normala är att gåvor från arbetsgivare räknas som skattepliktig förmån. Men det finns några undantag. Ett av dem är julklappar. De är skattefria om värdet inte överstiger 550 kronor inklusive moms inkomståret 2024. Men om värdet på gåvan överstiger är julklappen skattepliktig från första kronan.